Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Άνθη και στιχοι ..."στις ρωγμες της πικρας"



Aτελειωτα χρυσανθεμα - Κωνσταντινος Βητα


"Five  sunflowers"
by Vincent Van Gogh

Τα χρυσανθεμα του Οκτωβρη

Κι αποψε εψαχνα
λεξεις που σταζουν αιμα.
σιδερενιος αερας απογνωσης
τις πετρωσε.
Θα τις κρυψω την αυγή
στο χωμα του κηπου
να σκεπαστουν απ' τα ξερά
χρυσανθεμα του Οκτωβρη.

(πρωτη αναρτηση: Κυριακη 30/10/11 )



[...] Και κατι άλλο, ισως πιο ποιητικο. Φυτεψε άνθη στις ρωγμες της πικρας σου. Κι υστερα βρες ενα μικρουλι ξεφωτο και καθισε να απολαυσεις το αρωμα τους. Α!  Κι αν θελεις,  μη ξεχασεις, παντα υπαρχουν καποιοι που αξιζει να τους προσφερεις ενα σου
 χρυσανθεμο [...]  ("Ξεφυλλίζοντας τη σιωπή", Αλκυόνη Παπαδάκη) 





Τα χαμενα ηλιοτροπια


Τον Αύγουστο του 1888, Βίνσεντ βαν Γκογκ άρχισε να ζωγραφίζει μια σειρά από έργα, 
"Τα ηλιοτρόπια",
 τα οποία, "ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο από τα έργα του, τον έχουν κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Συχνά είναι τα μοναδικά έργα με τα οποία προσδιορίζεται ". 
Το "Βάζο με πέντε ηλιοτρόπια" αγοράσθηκε το 1920 απο τον φιλότεχνο Ιαπωνα, ιδιοκτήτη κλωστοϋφαντουργίας, Koyata Yamamoto. Ο Yamamoto είχε μια μεγάλη εκτίμηση για τις τέχνες και, περιστασιακά, έγραψε ποίηση. Το έργο έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από το ιαπωνικό κοινό, ειδικά κατά τη δεύτερη έκθεση στην Οζάκα, όπου προσέλκυσε, μεταξύ πολλών άλλων έργων,  τη μεγαλύτερη προσοχή. Παραδόξως, το μεγάλο πλαίσιο του πίνακα είχε μια βαθιά επίδραση στην τύχη του. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Shinanobashi το ασυνήθιστα βαρύ πλαίσιο προκάλεσε την πτώση του πίνακα από τον τοίχο.Το πλαίσιο είχε καταστραφεί και Yamamoto ήταν τόσο εξοργισμένος, που ποτέ δεν επέτρεψε να εκτεθεί και πάλι.


Τα τελευταία χρόνια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου ο Yamamoto ανησυχώντας για την τύχη του πίνακα, ζήτησε από μια τράπεζα στην Οσάκα την αποθήκευσή του στο υπόγειό της. Η τράπεζα αρνήθηκε με την αιτιολογία ότι η λεπτή εργασία θα μπορούσε να καταστραφεί από την υγρασία του υπογείου.
Στις 5-6 Αυγούστου 1945 το σπίτι του Yamamoto καταστράφηκε ολοσχερώς απο βομβαρδισμό, την ίδια ακριβώς στιγμή με τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα.
Ο Yamamoto επέζησε από τις αεροπορικές επιδρομές, υπάρχουν δε εικασίες οτι δεν κατάφερε να σώσει τον πίνακα εξ' αιτίας του βάρους του κάδρου, που τον περιείχε. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ποτέ δεν ανέφερε, ούτε μία φορά, πόσο πολύ αγαπούσε τον Van Gogh και τη ζωγραφική του. Ο Koyata Yamamoto πέθανε στις 25 Νοεμβρίου 1963 στην ηλικία των 77.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου